Africká Královná

 

Súčasná módna vlna prepisu filmov na divadelné inscenácie priviedla už na javisko najmenej dve desiatky filmových trhákov z domácej aj svetovej produkcie. 



Predstavení Africkej Královny siaha až do roku 1951, kedy bol tento námet sfilmovaný. Hlavnými postavami tohto filmu boli Humphrey Bogarta a Katharina Hepburnová.  



Tento námet sa podarilo dostať i na českú divadelnú scénu v podobe Hynka Čermáka a Lindy Rybové.

S partnerom sme mali možnosť vidieť toto predstavenie minulý víkend a boli sme nadšení!

Priznám sa že sme nevedeli, čo máme očakávať pretože tento film sme nevideli, prečítať námet sme si prečítali z letáku ale i tak sme boli v očakávaní čo to bude.

Túto celú inscenáciu hrali iba títo dvaja herci bez prestávky! Celé predstavenie trvalo cca 2 hod.

Na javisku sa nachádzala jedna staršia ľod, ktorá sa dala otáčať do strán a uhlov. 

Igelity, ktoré mali znázorňovat more-rieku, že je to málo? Verte mi alebo nie, úplne to stačilo a doplnilo to celú atmosféru.

Hynek Čermák je pre rolu kapitána Allnuta ako stvorený fyzickým typom aj výrazovo bohatým herectvom. Jeho Charlie má v sebe drsne nabručený údiv nad tým, čo sa mu to ocitlo na palube, opovrhnutie i zožieravú iróniu, ale zároveň aj rastúce očarenie Rosinou šialenou odvahou a radosťou, s ktorou sa vrhá do všetkého, čo aspoň trochu zaváňa dobrodružstvom.

Linda Rybová je dosť upätá žena, avšak nerobí z Rose Sayerovej karikatúru, ku ktorej by prehnanou komikou bolo ľahké skĺznuť. Rešpektuje prostredie, v ktorom jej hrdinka vyrastala a z ktorého pramení jej počiatočná nepoužiteľnosť pre akékoľvek plavebné dobrodružstvo a nepochopenie pre skazeného lodníka.

Dialogy boli natoľko zábavné aj dojemné, že dve hodiny bez pauzy nepôsobia zdĺhavo, pretože diváci stále viac veria, že Africká kráľovná nad nimi skutočne pláva po vlnách africkej rieky, a tŕnou nad osudom tých dvoch bláznov.

A dávate si otázku, o čom to vlastne celé je?

Je to o tom, že sme na začiatku prvej svetovej vojny, kdesi v africkom pralese. Ona, slečna Rose Sayerová, pracovala so svojim bratom v misii a možno, nebyť vojny, prežila by tu aj zvyšok života, upnutá na svoje stredostavovské videnie sveta. Lenže prišli Nemci, zabili jej brata a ona sa na úteku pred nimi náhle ocitla na lodi uprostred rieky, bez predstavy, čo bude ďalej. 


A tým sa dostávame k nemu. Pán Allnut. Charlie Allnut. Ohrubnutý lodník, ktorý sa celý život plaví na svojej Anglickej kráľovnej, rád si prihne z fliaš, ktoré tvoria početnú časť lodných zásob, a posledné, čo by od života očakával, je farárska panička na palube.

Ale stalo sa. A teraz je pre tento nesúrodý pár loď a rieka jediné bezpečné miesto medzi brehmi, kde sa každú chvíľu môžu objaviť nemeckí vojaci. Nezostáva než sa nechať prúdom unášať.

Herecky je to skrátka inscenácia podarená. A sympatické je aj to, že nechce kopírovať slávny film, napríklad humorným zvýraznením niektorých situácií.

Komentáre