Okusuješ si nechty? Mal-a by si stým prestať

Koľkí z vás si okusujú ruky?
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt bite hands we heart it

Vidíš na prste ten malý kúsok kože a pohľad naň ťa irituje? Možno by nebolo zlé ho odkusnúť. Lenže potom sa posúvaš stále ďalej, až narazíš na necht a z poriadne pestovaných pazúrikov sa stávajú drapľavé predmety na rukách. Obhrýzanie nechtov je veľmi častý zlozvyk, môže to však znamenať omnoho viac. Čo to o tebe prezrádza a prečo by si s tým mala prestať? Toto tvrdí portál WebMD, Tip Hero a Bustle.

Viac ako stres

"Prečo si hyzieš nechty? Máš stres?" Viaceré z nás už mohli počuť túto otázku vždy, keď sme omylom zablúdili perami k našim prstom. Odpoveď na otázku znie, áno, môže to byť spôsobené aj stresom. To však nie je všetko. Rovnako tomu napomáha: nervozita, smútok, vyčerpanosť, hlad, nuda alebo neistota.
Hoci tento zlozvyk nevyzerá byť životu-ohrozujúci, jeho trvanie je dlhšie a zbavuje sa ho náročnejšie. Prečo to tak je? Obhrýzanie nechtov môže mať na nás upokojujúci účinok. Práve z tohto dôvodu to robia ľudia, ktorí majú v sebe veľké množstvo stresu alebo nervozity. Prečo a kedy s tým teda začíname?
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hands we heart it

Perfekcionizmus

Mohli nás k tomu nenápadne priviesť rodičia, súrodenci alebo ľudia v našom okolí, ktorí si na toto zvykli už skôr. Istú rolu v tom môže zohrať aj genetika. Naposledy sa však preukázalo, že to môžeme robiť aj kvôli nášmu perfekcionizmu.
Ak si zbadala na svojich prstoch ten otravne odstávajúci kúsok kože alebo tvoj necht nemá taký tvár, ako by si chcela, možno práve preto uchyľuješ k tomuto obhrýzaniu.
Perfekcionizmus sa prevažne týka ľudí, ktorí sa snažia byť vo všetkom najlepší. Kúsanie nechtov sa radí medzi poruchy, ktoré sú zamerané na opakované ubližovanie vlastnému telu.
V prípade týchto osôb sa to môže prejaviť aj v inej forme. Dochádza k tomu hlavne kvôli pociťovaniu nudy alebo frustrácie. Ak táto vlna emócií na nich príde, majú hneď tendenciu siahať na všetko okolo seba.

Prečo prestať

Kúsanie nechtov ti nemusí spôsobiť vážne problémy, ale dokáže výrazne ovplyvniť tvoj vzhľad. Ak si myslíš, že to sú len malé nepodstatné detaily, vyvodíme ťa z omylu. Sú veľmi dôležité a hneď pochopíš prečo.
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hands we heart it

Nič nemusí byť také ako predtým

Neustále obhrýzanie nechtov a ich okolitého tkaniva môžu riadne poznačiť vzhľad tvojich rúk. Nechty by nemuseli už rásť tak ako predtým, resp. ako by mali. Chceš mať pekné jemné prsty alebo budeš spokojná aj s rôznymi drápmi?

Neurob si z úsmevu šachovnicu

Zuby sú silné, ale dokedy? Kúsaním nechtov by si im mohla uškodiť. Ich prasknutie alebo zlomenie tu je viac než možné. Odvážila by si sa potom usmiať na toho pekného chalana, ktorý ti opätuje zvedavé pohľady? Okrem toho to dá rovnako zabrať aj tvojej čeľusti.

Dbaj na zdravie

Ak si vkladáš prsty do úst viackrát počas dňa, môžeš veľmi rýchlo ochorieť. Útočiskom pre baktérie sú práve nechty, ktorým sa tak rada venuješ. Keď si kúšeš kožu okolo nich, je to ako by si im otvárala bránu do neba.
Buď opatrná a rozhodne nezabúdaj na hygienu. Boj s ukončením tohto zlozvyku môže byť náročný, ale neriskuj svoje zdravie.

Komentáre