Miss You Already

Po dlhom čase som videla skvelý film, na ktorý som veľmi dlho čakala...Ten film sa volá Už teď mi chybíš. Každý z nás by chcel také priateľstvo ako mali tieto dve predstaviteľky filmu, ale nikto z nás by nechel zaziť to čo zažili oni vo filme.


Prestižní filmový magazín Variety vybral mezi desítku nejpřehlédnutějších filmů roku 2015 také snímek Už teď mi chybíš. Přestože film zabral na festivalu v Torontu a natočila jej režisérka Catherine Hardwick, která sice nastartovala pubertální ságu Stmívání, ale zároveň uznávané drama Třináctka, film v zámořských kinech své diváky hledal velmi problematicky.

Milly (Toni Colette) a Jess (Drew Barrymore) byly odjakživa nejlepšími kamarádkami. Od dětství spolu sdílely absolutně všechno - tajemství, šaty, dokonce i kluky, se kterými chodily. Návštěvy bujarých večírků plných alkoholu a drog či vyvádění ztřeštěností jim zůstaly od mládí až do dospělosti. V životě ale jednou nastane chvíle, kdy se každý musí začít chovat dospěle… Nebo ne?
Snažit se žít "dospěle" má ale různé podoby. Zatímco Milly má úžasnou práci a žije v krásném londýnském domě s manželem Kitem (Dominic Cooper) a dvěma dětmi, Jess a její přítel Jago (Paddy Considine) žijí bohémským životem na hausbótu na londýnském kanálu.
Přátelství Milly a Jess je však stále pevné jako skála a život je jednou velkou zábavou. Každá zábava však jednou skončí a pro Milly s Jess to platí dvojnásob. Jess po mnoha neúspěšných pokusech, kdy se pokusila otěhotnět, konečně prolomila smůlu a chce s Milly oslavit radostnou zprávu. Ta má bohužel úplně opačnou novinku - byla jí zjištěna rakovina prsu. Dlouholeté kamarádky se tak ocitají před životní zkouškou, jak se poprat s vážným onemocněním jedné z nich, když druhá prožívá nejradostnější období svého života. Vydrží jejich přátelství všechno špatné i dobré?
Scénář vznikl adaptací původní rozhlasové hry BBC Radio 4 Morwenny Banks a v projektu, který si na záznamové médium hledal několik let se v plánovaném obsazení vystřídala taková jména jako Jennifer Aniston nebo Rachel Weisz.
Po defintiivním schválení projektu a oznámení termínu natáčení se na place sešla ústřední dvojice Toni Colette a Drew Barrymore. Prvně jmenovaná sbírá zasloužené festivalové vavříny a občas zazáří i v nějakém chytrém mainstreamu, druhá jmenovaná je dlouhodobě respektovanou hvězdou, která sice občas přešlápne, ale umí se udržet v trajektorii diváckého zájmu i oblíbenosti.

Tak předně, film Už teď mi chybíš je o hodně smutných věcech. Středobody jsou rakovina a zoufalá snaha otěhotnět a to také není ten nejlepší námět pro komedii a komedie to také není. Je to drama s četnými komediálními prvky a momenty, kdy jsem se prostě odvracel od plátna, protože mi bylo sledování filmu velmi nepříjemné.
Catherine Hardwick režíruje zkušeně, zručně a moderně a jestliže její kolegyně Angelina Jolie věnovala veškeré své letošní nasazení kompozici záběrů a promyšlenému vizuálu, tak Hardwicke jde o herce. A neváhá jít tak daleko, že pro nejintimnější scény použila svůj iphone, aby na plátno dostala nejniternější emoce. A je to na filmu vidět. Tohle není film, který by vás nechal chladným. Je zajímavé, jak se někteří filmaři vypořádávají se zobrazováním klíčové filmové emoce - Hardwicke bere do ruky mobil s HD rozlišením, Tarantino snímá tvář herce na širokoúhlý 70 mm filmový pás jako kdyby točil Ben Hura. Jde jim ale o to samé, pochopitelně.

Už teď mi chybíš je solidní nadprůměrná tragikomedie a je určena zejména ženskému publiku.

Komentáre