Osobní pojetí krásy

Za univerzálne merítko ľudskej krásy bola dlho považovaná symetria a harmónia. Dnes sa však ukazuje, že o príťažlivosti rozhodujú predovšetkým naše osobné skúsenosti.



Fenoménom krásy sa človek zabýva od nepamäti. Stredoveký teolog a spisovateľ Tomáš Akvinský hovoril, že ,, Krásne je to, na čo sa dívame so zálubou. " Podľa Williama Shakespeara :
,, Krása tkvie v oku pozorovateľa. " Často tiež počúvame , že krása je realitívny pojem alebo vec názoru. Z najnovšieho výskumu však vyplýva , že krása je skôr vec skúsenosti. Nie su to gény, symetrie alebo ninimálne odchylky od priemeru.
To všetko samozrejme hrá všetko rolu. O tom, kto sa nám páči , ale na koniec rozhodujú zejména naše skúsenosti.
Krása podľa skúsenosti.
Odborná psycholožka a spolupracovnice Všeobecnej nemocnice v Bostonu Laura Germine, uskutočnila so svojím vedeckým tímom prieskum týkajúci sa dvojčiat, pri tom to prieskume bolo dotazováno viac než 760 párov jednovaječných a dvojvaječných dvojčiat. Cielom bolo nájsť odpoveď na jednoduchú otázku :
Akú rolu hrajú gény v posudzovaní krásy ?
Všetci účasntnici prieskumu dostali pred seba fotografie tvári a mali ohodnotiť podľa škály od 1 do 7. Výsledok bol prekvapujúci, pretože zhodných odpovedí u jednovaječných dvojčiat, ktoré majú identické gény , sa ukázalo byť totožná ako u dvojčiat dvojvaječných. Z toho vyplynulo , že na rozdiel od toho, čo sa doposiaľ predpokladalo, o príťažlisvosti druhých osôb nerozhodujú naše gény. Čo alebo skôr kto sa nám páči, určuje predovšetkým, naše osobné skúsenosti. A okolie, ktoré nás ovplyňuje. Ľudia s ktorými sa stretávame. Obrazy z filmov, ktoré sme si uchovali v pamäti. Učiteľ zo základky, čo sme mali radi. Predavač z cukrárne, u ktoreho sme si kupovali naše oblúbené koláče. Milý čašník z kaviarne. Naše prvá velká láska.
Krása teda nespočíva v oku pozorovateľa, ale vyplýva z jeho skúseností. Vedci vychádzajú z predpokladu , že to, čo považujeme za atraktívne, sa z poloviny zhoduje s hodnotením ostatných. Z polovice sa aj líši. Často nás zaujme osoba, ktorá sa páči i druhým. Ale rovnako často sa nadchneme pre človeka, ktorý ostatných necháva chladným. Čo vysvetluje medzinárodný úspech modeliek, tak nekonečné diskusie o tom , zda je niekto je alebo nie je krásny.
Takže v konečnom dôsledku všetci musíme mať vo svojích spomienkach a skúsenostiach niečo spoločné, neboť existujú určité optické znaky, ktoré shodne vnímame ako krásne. Nezávisle na našom veku a pôvode. K ním patrí napr. symetria. Alebo priemer. Byť priemerným spravidla nebýva považované za niečo pozitívne. Pri posudzovaní atraktivity je tomu však naopak. 95% ľudí povie že považuje za krásu/atraktivitu súmernosť, bez zvláštnych rysov a nápadných znakov. Možno to bude tým, že si ju spojujeme s kvalitou génou, ktorú pri výbere partnera podvedome hľadáme. A to s cela nezávisle na tom, či naozaj uvažujeme o dieťati.
Krásna Evolúcia. Telesná hmotnosť naopak takú váhu pri hodnoteni krásy nemá. O atraktivite skôr rozhodujú správne proporcie. U žien je dôležitý pomer pásu a bokov, ktorý je asociován s plodnosťou. Muži si hľadajú mladšie ženy aj s toho dôvodu, pretože mládi zaručuje plodnosť (aspoň vo väčšine prípadov). Či už potom muž túži alebo nie. Jednoducho je to v nás zakorenené.
Krása v teórii. Chcete vedieť čo je podľa vedcov ideal krásy ? Symetrická tvár, lahko opálená pokožka, jemná, hladká. Pery majú byť plné a hebké. Obočie úzke a tmavé. Riasy dlhé a tmavé. Oči velké a ďaleko od seba. Vysoké lícne kosti. Malá brada. Úzky nos. Dlhé a zdravé vlasy.
Ale v každej krajine, kultúre predstavuje krásu niečo iné. Napr. Juhovýchodna Barma - Dlhý krk, preto každým rokom si pridajú na krk mosadzné kruhy na krk. Egypt- plná postava s oblými tvarmi. Afrika - čím väčší zadok, tym lepšie. India,Japonsko, Filipíny - svetlá pokožka. Je toho strašne veľa, človek je veľmi komplikovaný tvor. Na jednej strane obdivujeme tváre, ktoré sa vyznačujú priemernosťou a na druhej strane hladáme niečo zvláštneho a výnimočného. Niečo, čo nikto iný nemá.
Krása je individuálna. Všetky naše zážitky a skúsenosti máme uložené niekde hlboko v pamäti a v správnej chvíli sa nám vybavia.
Naše skúsenosti nás učia poriadne sa dívať. Preniknúť za vonkajšiu fasádu. Vnímať šarm, energiu ktorú človek vyžaruje. Oceňovať dobromyselnosť a srdečnosť, inteligenciu, zvedavosť, humor, radosť zo života.

Tak čo, aký je váš ideál krásy ?

Komentáre