Go Veggie !

Poslednom čase sa viac rozoberá životný štýl , kto čo je. Čo takto namiesto Pizzi si dať nejaké ovocie alebo zeleninu? Nebolo by to podľa Vás lepšie? Naviac budeš mať lepšiu figúru ! :-) Ale viete , že je viac druhov takého to životného štýlu? Najznámejší sú Vegetariáni alebo Vegáni. Btw. Viete aký je medzi nimi rozdiel? No poďme si teda vysvetliť ,že kto je kto ..Mrkající
Vegáni
S vegánstvom je často spojované odmietanie akéhokoľvek využívania zvierat k ľudskému úžitku.
Čo je zakázané? Všetky potraviny živočišného pôvodu. Na rozdiel od vegetariánov sa vegáni zriekajú konzumácie nielen mäsa,ale napr. vajec, mliečných výrobkov niekedy i medu. Pozor : dodržiavať vegánsku stravu je veľmi náročné, ale okre, toho to môže byť aj nebezpečné! Ķôli tomu , že vagáni nejedia žiadne potraviny živočíšného pôvodu, môžu mať často nedostatok vitamína D , železa a bielkovín. To je dôvod prečo dbať na vyváženú stravu. Čo teda vegáni jedia?? Napr. ovocie, zeleninu , bezvaječné cestoviny, ryžu,oriešky alebo sójové mlieko. Moho vegánov z presvädčenia nesúhlasia s rybárčením,kožušinovým trhom ,cirkusy alebo zoo. Taký známy vegáni sú napr. Komik Russell Brand (od r. 2011) Vanessa Hudgens je vegánkou na čiastočný úvezok asi ako Jared Leto.
Vegetariáni
Celkový počet vegetariánov na celom svete sa odhaduje na skoro 1 miliardu !!
Čo jedia vegetariáni? Je to spôsob stravovania , pri ktorom sa vynechavajú všetky potraviny ,kôli ktorým sú zabíjané zvierata - tzm. mäso,ale tiež i gumoví mackovia ,ktorý sa vyrábajú zo želatiny! Vegetariáni okrem zeleniny ,cestovin,mliečnych výrobkov , jedia mäsové náhrady ako napr. tofu . Tofu vzniká zrazením sojového mlieka , je podstate bez chuti . Keď budete mať dostatočný príjem zeleniny,mliečnych výrobkov a sacharidov , nemalo by tvojmu telu nič chýbať. Vela vegetariánov nie je až tak prísnych, pretože konzumujú ryby a iné morské živočíchy. Jedná sa o ''pescovegetariánstvo''.
Prečo to robia? Vela vegetariánov nechce,aby kôli nim zomierali zvierata , a predstava že majú zjesť tvora ,ktorý predtým žil je im odporná. Často tým chcú bojovať proti zemedelským priemyslom a znečisťovaniu ovzdušia oxidom uhličitým. A že človek, ktorí je radšej zeleninu a celozrnné výrobky , je zdravší než ten, ktorý je chipsy a burgry, to je predsa jasné, ne?
Flexitariáni (nový trend)
Namiesto toho aby si niečo odopierali sa spoliehajú na kvalitné potraviny .
Čo je dovolené ? Flexitariáni jedia hocijaké mäso a živočíšne produkty,ale velmi v obmädzenom množstve. Bojujú proti priemyslovým zemedelstve a znečisteniu prostredia. Často nejedia mäso zvierat,ktoré sú chované v továrenskom prostredí, ale nie su proti konzumovaniu mäsa zvierat, ktoré sú ulovené v divočine alebo chované na ekofarmách. Robia niečo dobré nie len pre zvieratá, životné prostredie ale aj pre svoje zdravie!
Extrémni vegetariány
Existujú ešte prísnejšie druhy vegetariánstva ako vegeteriásnke stravy :
Frutariáni
Tí už vážne patria medzi "extrém" pretože majú povolené jedine plody,ktoré zber nezničil rastlinu. Zakázaná je mrkva , pretože je pri jej zbere "vtrhnutá" zo zeme. Radikálni predstavitelia dokonca jedia len ovocie , ktoré bolo samé odpadnuté zo stromu . Táto strava je velmi jednostranná a nezdravá. Do našého tela totižto dodávame príliš málo živín,tuku a kalorií - hrozí podvýživa ! Inak kto by mal čas ležať pod stromom a čakať kým niečo padne ? A čo v zime ??
Freegani
Tu néjde len o utrpenie zvierat , jedná sa o životnú filozofiu. Freegani jedia len jedlo,ktoré im bolo darované a nebolo vyhodené. Jedlo často získavajú nielen s kukanádom, ale hlavne s kontajnerov a supermarketov a obchodov, kde sa vyhadzuje tovar s porušeným obalom,alebo pozáruke. Protestujú tým proti nezmyselnému plytvaniu vyhadzovania potravín. Zatiaľ čo v iných krajích nemajú čo jesť. Je to síce pravda a dobrý úmysel, ale nie je to prehnané ? Aby sa niekto uchýlil ktomu , že bude jesť iba takéto jedlo ??

Komentáre