Amy Winehouse


Dlho som nepridala žiadnu Star. V utorok 23.7. uplinuli 2 roky od smrti anglickej speváčky Amy Winehouse .Preto som sa rozhodla napísať o nej článok .
Amy Jade Winehouse (* 14. september 1983 - † 23. júl 2011) bola britská jazzová, soulová a R&B speváčka.
Amy sa narodila v Southgate v severnom Londýne v židovskej rodine, kde sa počúval hlavne jazz. Jej otec Mitchell Winehouse je taxikár a matka pracuje v lekárni. Rodičia sú však rozvedení.
Hudobne ju ovplyvnilo mnoho osobností rôznych žánrov, napríklad Carole King, Prince alebo Madonna. V 10 rokoch založila zo svojou naj kamoškou amatérske rapové duo, volalo sa Sweet ´n´Sour. (v preklade Sladká a Kyslá - Amy bola Kyslá) Chodila tiež aj do divadelnej školy , ale v 13 rokoch bola vyhodená za zlé chovanie a za piercing v nose.
Amy bola odmalička problemové dieťa či doma alebo v škole.Niekoľko krát musela prestupovať z jednej školy do druhej. Učiteľia ju nemali moc v oblube kôli jej rebelskému chovaniu .
Keď sa jej rozviedli rodičia znášala to veľmi ťažko, dostala sa aj do depresií . S otcom vychádzala veľmi dobre, na jeho počesť si dala aj tatto .
Soulový spevák a kamarát Tayler James doviedol Amy k spevackej kariere. V 16 rokoch začala spievať profesionálne a podpísala prvú zmluvu s vydavateľstvom.
Amyin debutový album Frank vyšiel v roku 2003. Všetky texty na albume si napísala sama a hudba bola ovplyvnená hlavne jazzom. Kritika na album bola veľmi pozitívna, Amy sa mohla tešiť hlavne porovnaniu s Macy Gray.
Na rebríčkoch v Británii sa albumu darilo, pohyboval sa na najvyšších priečkach. To vynieslo albumu i niekoľko nominácií na Brit Awards, kde vyhrala v kategórii Najlepšia pieseň za song "Stronger than Me".
Neskôr sa priznala, že si stojí iba za 80% albumu, pretože sa jej do nahrávania veľa miešal label a to sa jej nepáčilo, ale že je zároveň na svoj album pyšná, aj keby niektoré veci urobila na ňom úplne inak.
Amy sa zúčastňovala aj rôznych charitatívnych akcií po celej Británií.Taktiež dostala aj ponuku zaspievať úvodnú pesničku k filmu James Bond.
Album Back to Black vyšiel v roku 2006 a debutoval na siedmom mieste. Neskôr sa ale prepracoval až na najvyššie umiestenie v britskom rebríčku. Hlavnú zásluhu na tom mala pieseň "Rehab", kde s úprimnosťou popisuje svoju náklonnosť k alkoholu, za ktorú ju chcel manažér poslať do protialkoholickej liečebne, ona sa ale vzoprela a celý manažérsky tím vyhodila a začala pracovať s novými ľudmi.
Amy mala problémi aj s poruchou prímania potravy. Sama raz povedala : ,,Trochu Anorexie, trochu Bulímie ,nie som úplne Ok, ale nemyslím si že nejaká žena naozaj je . ,,
Od tej doby to išlo s ňou dolu vodou, na akcie chodila pod vlivom alkoholu alebo drog.
Amy bola velmi úspešna aj v Amerike , na Gramy Awards 2008 ,kde získala 5 gramofónou.
Bohužial nemohla si ich osobne prevziať ,pretože americké úrady jej zamietli žiadosť o vízum ,potom čo prevážala pri sebe Marihuanu.
Získala i cenu BRIT Awards za najlepšiu umelkyňu.
Album Back to Black sa dostal tiež na americký trh, kde sa mu veľmi darilo. Najvyššie sa dostal na 6. miesto.
18. mája 2007 sa Amy vydala za svojho priateľa Blake Fielder-Civilem v Miami na Floride. Zoznámila sa sním ,keď koncertovala v londýnskych hospodách . Ich vzťah bol veľmi medializovaný , to Amy pomaly ale isto ničilo . A nielen to Fielde-Civilem bol drogovo závislý a Amy "zatial" do tvrdých drog. Počase sa predávkovala diazepánom a extázou.
V júni 2007 bola jednou z hlavných hviezd na festivale Glastonbury.
Amy Winehouse zomrela 23. 7. 2011. Bola nájdená mŕtva vo svojom byte v Camden, Londýne. Príčina smrti sa dlhšie objasňovala. Zverejnila sa až po3 mesiacoch od jej úmrtia. Koronárni súd určil ,že príčinou smrti bola otrava alkoholom ,obsah alkoholu v jej krvi bol stanovený na 416 mg na deciliter.
Americká skupina Green Day vydala roku 2012 na doske ¡Dos! pieseň "Amy", venovanú speváčkinej pamiatke.
Žila krátkých 27 rokov.

Songs :


Komentáre