Halloween

Tákže dnes je 31.október a asi viete čo to znamená . :) Áno dnes je Halloween u nás trochu menej populárny ako napr. Amerike. Viete vôbec ako taký Halloween vznikol? Ak nie, tak ja vám trochu oňom napíšem .
Kedysi sa tento sviatok nazýval iným menom. Názov tohto sviatku bol Hallowe'nen, ktorý je skrátenou verziou výrazu All-hallow-even, čo v doslovnom preklade znamená predvečer všetkých svätých.
Veľa ľudí si myslí, že Halloween je americký sviatok.. Pravdou však je, že tento sviatok pochádza od starých Keltov. Oslavovali Samhain - sviatok mŕtvych. Verili, že každý rok v posledný októbrový deň duše mŕtvych navštívia zem. Keď si Rimania podmanili Keltov v prvom storočí n. l., prebrali niektoré ich zvyky a sviatky.

Približne v 8. storočí kresťanská cirkev ustanovila 1. november ako "sviatokvšetkých svätých" na uctenie si pamiatky svätých. Počas týchto sviatkov sa konali omše, ktoré dostali názov Allhallowmas (omša blahoslavených, svätých). Noc predtým bola známa ako All Hallows Eve - (pred)večer všetkých svätých. A tak vznikol názov Halloween.Tridsiateho prvého októbra sa naši predkovia prezliekali za rôzne masky, lebo verili, že vhalloweensku noc vychádzajú mŕtvi z hrobov na zem sa zabaviť. Mali strach, aby ich mŕtvi nezobrali cestounaspäť so sebou, a tak sa maskovali, aby ich nik nespoznal. Postupne si rok čo rok vyzdobovali príbytky v duchu Halloweenu, aby mŕtvym spríjemnili túto jednu noc na zemi. Viac-menej si ľudia, aby zahnali strach, začali v tento sviatok robiť "žarty a srandy". Našťastie sa však Halloween začal meniť na rodinný sviatok. Ľudia chodili "strašiť" v kostýmoch, konali sa prehliadky kostýmov,spoločenské stretnutia,karnevaly. Masky a tekvice vznikli k tomuto sviatku až o niekoľko storočí neskôr, v USA. V USA vznikol aj názov pre tekvicovú hlavu, Jack o latern. Tento názov je odvodený od jedného údajne farmára, opilca a hazardného hráča v 19. storočí. Tento farmár Jack, vraj jednú Halloweenovu noc, keď šiel opitý domov, uvidel že ho naháňa tekvicová hlava. Celý vystrašený potom skočil z priepasti a zabil sa.Typickou sladkosťou ktorú deťom dávajú su jablká v karamely. Tento recept je starý viac ako 100 rokov. V našich krajinách sa tento sviatok moc neslávi, no zvyčajne mávajú deti voľno kvoli sviatku všetkých svätých. Halloween je sviatok všetkých mŕtych, ktorí nešli na iný svet ale ostali tu s nami, sviatok všetkých svätých je sviatok všetkých zomrelých. Preto chodíme aj na hroby so sviečkami a na Halloween sa dávajú sviečky do tekvíc. Sviečka je totiž akýsi náš symbol svetla, ktoré má pomôcť nájsť strateným dušiam cestu.
Ja osobne mám rada sviatok všetkých svätých, ale páči sa mi aj Halloween ktorý je popularnejší v zahraničí u nás ho poznáme len s filmou,kníh alebo časopisou .Myslím si ze by sa to páčilo viacerým keby ten to sviatok bol u nás populárnejší. JVždy keď vidím tie americké filmy a v nich deti prezlečené vrôznych kostýmoch ako chodia po domoch a zbierajú sladkosti je mi ľúto že u nás niečo take nieje . L Ale nikto nepovedal že nemôžme založiť nové tradície, no nie?Takže decká ktorým sa tiež páči Halloween a veci sním
súvisiace ,tak si spravte sami Halloween a užite si ho po svojom.Usmívající se Ešte pár videí :

Komentáre